Duikopleiding

Heb je nog geen duikbrevet en wil je leren duiken? Of heb je al duikervaring, maar wil je je verder ontwikkelen? Dat kan! Ook als je een duikbrevet van een andere organisatie hebt.

Een duikopleiding doe je met

Plezier

Een opleiding doen is best spannend, zeker als het je eerste duikopleiding is! Des te belangrijker om ervoor te zorgen dat je je op je gemak en veilig voelt. Maar ook dat je er plezier in hebt. Ook, of juist als het even niet lukt!

Een duikopleiding is vooral

Veilig

Duiken is een risico sport, maar je kunt heel veel doen om het veilig te maken. We volgen hiervoor de Leidraad voor Veilig Duiken zoals deze door de Nederlandse Onderwatersport Bond wordt aanbevolen.

Een duikopleiding gaat over

Passie

Je wordt opgeleid en begeleid door instructeurs, duikbegeleiders en 3*-duikers die zelf stuk voor stuk enthousiaste duikers zijn. En ze vinden het natuurlijk ook nog eens geweldig om die passie met jou te delen!

Duiken doe je niet alleen

Amphibius is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) bestaat al sinds 1962 en komt op voor de belangen van alle duikers in Nederland. Zij verzorgen opleidingen van 1*-brevet tot onderwaterbiologie, werken samen met overheidsinstanties voor het behoud en onderhoud van duiklocaties en duikstekken in Nederland, en zorgen voor de veiligheid van haar leden, verenigingen en haar duikers.

De NOB is, op haar beurt, weer aangesloten bij CMAS, ook wel bekend als Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques. Hierdoor wordt je NOB duikbrevet wereldwijd erkend door duikscholen en duikcentra. Dat betekent dat je overal ter wereld kunt genieten van het prachtige onderwaterleven! CMAS is een zeer gerenommeerde, internationale confederatie van duiksportfederaties, en één van de allereerste en oudste duikorganisaties. Wist je dat de eerste voorzitter, en medeoprichter, niemand minder was dan Jacques Yves Cousteau? Je bent dus in goed gezelschap!

Daarnaast is de NOB ook aangesloten bij NOC*NSF. De NOC*NSF is ontstaan uit een fusie tussen het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie en zet zich in voor de Nederlandse sport en de sporters. Verschillende sportorganisaties hebben zich aangesloten bij het NOC*NSF, waaronder dus de Nederlandse Onderwatersport Bond.

Duiken is een risicosport. Je bevindt je immers in een omgeving waar je niet zomaar adem kunt halen. Maar met de moderne middelen, en de juiste training en procedures kan het wel degelijk heel veilig zijn. Wij hanteren de Leidraad voor Veilig Duiken van de NOB, zowel bij de opleiding als bij verenigingsduiken, en leiden jou op tot een zelfstandig duiker die zelf in staat is om veilige keuzes te maken, en dus veilige duiken.

Welke opleidingen biedt Amphibius?

Amphibius kan alle opleidingen van de NOB aanbieden. Van 1*-duiker tot duikbegeleider, het is allemaal mogelijk. Kies hieronder een van de duikopleidingen voor meer informatie. Ben je op zoek naar een specialisatie? Scrol dan nog even verder naar beneden.

De opleidingen:

1*-duikopleiding

Duiken voor beginners – Open Water Diver

Hoewel je bij leren duiken misschien als eerste denkt aan een azuurblauwe, warme zee en tropische stranden, kun je ook heel goed in Nederland je duikbrevet halen. Bij ons kan je jouw 1*-duikbrevet (Open Water Diver) halen en leer je duiken in de Nederlandse wateren. Ook daar is genoeg te zien. Kijk maar eens in onze blogs, onder Duiken in Nederland. En bijkomend voordeel, als je in Nederland kunt duiken, kun je overal duiken. Heb je leren duiken in het buitenland bij een van die tropische duikresorts, dan kan duiken in Nederland best lastig zijn.

Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater. De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de  opleiding tot 1*-duiker moet je:

  • lid zijn van de NOB (dit wordt in principe geregeld via je lidmaatschap van Amphibius)
  • minimaal 14 jaar zijn.
  • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van d

Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal zeven oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

Internationaal erkend
De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd. Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.

Verder leren?
Na het behalen van je 1*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2*-duikopleiding óf één van de volgende specialisaties:

Daarnaast bieden we de workshop Reanimatie aan. Deze cursus is gericht op duikomstandigheden, maar het is niet noodzakelijk dat je hiervoor een duikbrevet hebt behaald.

2*-duikopleiding

Meer leren over duiken – Advanced Open Water Diver

Je hebt je eerste duikbrevet in the pocket en kunt al volop genieten van de onderwaterwereld. Maar jij wilt méér. Dan is de 2*-opleiding (Advanced Open Water) wellicht iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je duiken in getijdenwater, kun je ook na zonsondergang duiken én leer je hoe je je buddy kunt helpen in een moeilijke situatie.

Tijdens de opleiding gaan we dieper in op hoe jij je buddy kunt helpen in onverwachte situaties. Oftewel: je herkent duikgerelateerde aandoeningen en weet hoe je hierop moet reageren. We hopen natuurlijk dat je dit nooit hoeft toe te passen, maar het is wél goed om te weten wat je moet doen mocht dat toch nodig zijn.

Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de  opleiding tot 2*-duiker moet je:

  • Minimaal 25 duiken in het buitenwater gemaakt hebben na het behalen van je 1* duikbrevet
  • 15 jaar of ouder zijn
  • Beschikken over een geldige medische keuring
  • Lid zijn van de NOB (en via onze vereniging word je ook lid van de NOB)
  • Je 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet hebben gehaald

Internationaal erkend 
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 2*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 2*-brevet is Advanced Open Water Diver, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!

Verder leren?
Na het behalen van je 2*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door de 3*-duikopleiding te volgen. Ook kun je kiezen voor één van de volgende specialisaties:

Foto: Rob Aarsen

3*-duikopleiding

Kennis en ervaring – Dive Master

Ben je een ervaren duiker maar wil je meer weten over de achtergrond van het duiken? Dan is de 3*-opleiding wellicht iets voor jou! In deze opleiding leer je onder andere hoe je andere duikers begeleid en hoe je een instructeur kun assisteren.

In deze opleiding leer je hoe je duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Ook weet je hoe je moet reageren in het geval van een duikongeval. 

Decompressieduiken
Een onderwerp dat veel aan bod komt is decompressieduiken. Jij weet straks precies hoe het zit met de effecten van herhalingsduiken, jojoën en te weinig water drinken. Kom je onverwacht in een deco? Dan weet jij hoe je veilig boven komt. Wil je daadwerkelijk (geplande) decompressieduiken gaan maken, dan kun je na het behalen van je 3*-brevet de specialisatie decompressieduiken volgen.

Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de  opleiding tot 3*-duiker:

  • Heb je minimaal 60 duiken in het buitenwater gemaakt (je duiken die je tijdens je vorige opleidingen hebt gemaakt tellen mee, net als de duiken die je tijdens deze opleiding maakt)
  • Ben je 18 jaar of ouder
  • Beschik je over een geldige medische keuring
  • Ben je lid van de NOB (en via onze vereniging word je ook lid van de NOB)
  • Heb jij je 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet gehaald

Internationaal erkend 
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 3*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 3*-brevet is Dive Master, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!

Verder leren?
Na het behalen van je 3*-duikbrevet kun je je verder ontwikkelen als duikbegeleider, de opstap naar instructeur. Ook kun je kiezen voor één van de volgende specialisaties:

Foto: Rob Aarsen

4*-duikopleiding

Een kroon op je duik carrière – Master Scuba Diver

Bij het 4*-duikbrevet hoort geen aparte opleiding. Het 4*-brevet is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra je 250 duiken in je logboek hebt staan.

Brevetverklaring
Dit brevet kan worden aangevraagd als je aan de volgende criteria voldoet:

  • Je hebt minimaal een 3*- NOB duikbrevet (of gelijkwaardig);
  • Je hebt zes NOB-specialisaties gevolgd, en deze moeten tevens allemaal zijn geregistreerd bij de NOB

Welke specialisaties tellen mee?

  • Decompressieduiken
  • Driftduiken
  • Droogpakduiken
  • EHBDO II + Redden (telt als één)
  • Grotduiktechnieken in open water
  • IJsduiken
  • Introductie onderwaterarcheologie
  • Nitrox Basis + Nitrox Gevorderd (telt als één)
  • Onderwaterbiologie Basis + Onderwaterbiologie Wereldwijd (telt als één)
  • Onderwaterfotografie Basis + Onderwaterfotografie Gevorderd (telt als één)
  • Onderwaterorientatie
  • Reddingsduiken
  • Volgelaatsmasker
  • Wrakduiken
  • Zoeken en bergen

Internationaal erkend 
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 4*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 4*-brevet is Master Scuba Diver.

Foto: Rob Aarsen

Duikbegeleider

Assisteren bij de opleiding van andere duikers

Na het behalen van het 3*-duikbrevet mag je assisteren bij het begeleiden van duikers tijdens hun duikopleiding. De mate van inzetbaarheid is echter beperkt. Door de vervolgopleiding tot Duikbegeleider te volgen krijg je als 3*-duiker extra bevoegdheden. Hierdoor ben je breder inzetbaar bij het opleiden van duikers. Op deze pagina kun je meer lezen over de opleiding tot Duikbegeleider en je bevoegdheden als Duikbegeleider.

Opleiding tot Duikbegeleider
De Duikbegeleider is een praktijkmens. Om deze reden is de opleiding vooral praktisch van aard en hoef je bijvoorbeeld geen reflectieverslagen en leerpuntverslagen te schrijven. We beperken de theorie tot maximaal twee theorieavonden en leggen de nadruk vooral op de praktijk. De praktijkopdrachten bestaan uit het organiseren en begeleiden van een introductieduik (één op één) en het begeleiden van (bij voorkeur) een 1*-duiker in opleiding tijdens een opleidingsduik in het buitenwater.

Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de  opleiding tot Duikbegeleider:

  • ben je 18 jaar of ouder
  • heb jij je 3*-duikbrevet of een gelijkwaardig* ander brevet gehaald
  • heb jij de PvB Eigen Vaardigheden gehaald én is deze niet ouder dan een jaar
  • ben je lid van de NOB duikclub
  • ben je in het bezit van een geldige VOG
  • ben je in het bezit van een geldige aantekening reanimatie en zuurstoftoediening
  • heb je de duikmedische zelfcheck gedaan én is deze niet ouder dan een jaar

*Voor duikers van een andere organisatie geldt dat ze moeten aantonen minimaal 8 getijdenwaterduiken in West-Europees getijdenwater te hebben gemaakt.

Bevoegdheden

  • Je maakt zelfstandig introductieduiken (één op één)
  • Je leert nieuwe duikvaardigheden aan bij 1*-,2*- en 3*-duikers in opleiding in het zwembad (uitsluitend één op één)
  • Je oefent duikvaardigheden met een 1*-, 2*- en 3*-duikers in opleiding in het zwembad (uitsluitend één op één)
  • Je oefent duikvaardigheden in het buitenwater op individueel niveau die de 1*-, 2*-, en 3*-duiker in opleiding al eens met zijn instructeur heeft gedaan.
  • Je leert in het buitenwater geen nieuwe duikvaardigheden aan
  • Je geeft in principe geen theorielessen, dit is voorbehouden aan de instructeur. Wel mag je de instructeur hierbij assisteren als je dit leuk vindt.

2*-instructeur is verantwoordelijk
De Duikbegeleider staat in een opleidingssituatie altijd onder supervisie van een 2*-instructeur (of hoger). Dit betekent dat de instructeur op de hoogte is en heeft ingestemd met de voorgenomen opleidingsactiviteiten.

Verder leren?
Na het behalen van je Duikbegeleider-duikbrevet kun je je verder ontwikkelen als 2*-instructeur.

Foto: Rob Aarsen

Welke specialisaties biedt Amphibius?

Heb je al een duikbrevet en ben je geïnteresseerd in een specialisatie? Kies hieronder een van de brevetniveaus en daaronder vind je de specialisaties die je met dat brevet mag doen. Uiteraard mag je met een hoger brevet ook kiezen voor een specialty die een lager niveau vereist. Is je hoogste brevet echter lager dan de vereiste, dan zul je hierboven eerst een opleiding moeten kiezen. Zodra je het benodigde duikbrevet hebt gehaald kun je de specialisatie kiezen!

De specialties:

Specialisaties voor de 1*-duiker (of hoger)

Heb je een 1* brevet, een gelijkwaardig (Open Water) brevet van een andere organisatie, of heb je een hoger duikbrevet, dan kun je een van de specialisaties hieronder kiezen.

Daarnaast bieden we de workshop Reanimatie aan. Deze cursus is gericht op duikomstandigheden, maar het is niet noodzakelijk dat je hiervoor een duikbrevet hebt behaald.

Specialisaties voor de 2*-duiker (of hoger)

Heb je een 2* brevet, een gelijkwaardig (Advanced Open Water) brevet van een andere organisatie, of heb je een hoger duikbrevet, dan kun je een van de specialisaties hieronder kiezen.

Specialisaties voor de 3*-duiker (of hoger)

Heb je een 3* brevet, een gelijkwaardig (Dive Master) brevet van een andere organisatie, of heb je een hoger duikbrevet, dan kun je een van de specialisaties hieronder kiezen.

Maak kennis met onze instructeurs en duikbegeleiders

Een duikopleiding is best persoonlijk. Hieronder kun je alvast kennis maken met een paar van die kanjers die jou gaan begeleiden op je onderwateravontuur!

Mark

VOORZITTER & DUIKINSTRUCTEUR

Tijdens een “strandvakantie” naar Egypte heb ik in een opwelling mijn open water brevet gehaald. Het was een prachtige kennismaking met het onderwaterleven van de Rode Zee en was helemaal enthousiast. Dit wilde ik vaker doen! Ik wist dat er in Nederland ook veel gedoken werd, en ben direct op zoek gegaan naar een duikvereniging in Den Haag. Zo kwam ik terecht bij Amphibius in Scheveningen. Daar ben ik nu alweer 23 jaar lid en duiken doe ik nog steeds, in het buitenland én in Nederland.

In Nederland duik ik het liefst in zout water, in Zeeland. Of het nou opleidingsduiken of funduiken zijn, het is altijd fijn om in het water te liggen en weer nieuwe dingen te ontdekken. Zo zag ik mijn eerste zeepaardje in de Oosterschelde en niet in tropisch water. Dat zou je toch niet zo snel verwachten.

Het leuke van duiken is dat je altijd naar nieuwe plekken kan gaan om je hoofd onder water te steken, en dat je dus altijd weer nieuwe dingen ziet. Het is dus een hobby die nooit verveeld.

Maryse

Duikinstructeur

Het duiken is mij met de paplepel ingegoten, maar ik kom dan ook een echte duikfamilie! Ik ben begonnen met duiken toen ik 12 was en op mijn 18e werd ik, samen met een vriend, de jongste instructeur bij de NOB.
Na 28 jaar duiken, in binnen- en buitenland, en bij verschillende verenigingen, geniet ik nog steeds met veel plezier van duiken in Nederland. Het water kan soms koud zijn, en het zicht is wel eens wat minder dan in het buitenland, maar het onderwaterleven doet wat mij betreft nog steeds niet onder aan bijvoorbeeld Egypte.

In 2010 ben ik lid geworden van Amphibius en ik duik hier nog steeds met veel plezier. Binnen de vereniging heb ik zelfs mijn man opgedoken, en we hebben nu twee prachtige kinderen samen!

Binnen Amphibius ben ik hoofdtrainer geweest, en later ook secretaris, en het is dan ook echt mijn club geworden. Wat mij betreft blijf ik nog jaren samen met alle gezellige mede-Amphibianen duiken!

Michael

hoofdtrainer & DUIKBEGELEIDER

Ik ben eind 2014 lid geworden. Voor de zomer van 2015 had ik mijn 1* duikbrevet gehaald, en na de zomer ook mijn 2* brevet.

Mijn eerste duik heb ik in Griekenland gemaakt, in 1997, geloof ik, en dat was een fantastische ervaring. Toch heeft het (helaas) nog jaren geduurd voor de tweede duik kwam. Nu zijn we ruim 300 mooie duiken verder, en ook een aantal duikbrevetten. Met elk duikbrevet leer je nieuwe skills, krijg je nieuwe kennis en kunde, en daarmee ook meer vertrouwen en meer vrijheden. Nergens voel je je zo vrij als wanneer je gewichtloos onder water zweeft.

Inmiddels ben ik NOB Duikbegeleider, en wie weet binnenkort ook instructeur, want ik vind het geweldig om anderen te helpen hun duikvaardigheden te verbeteren.

Amphibius is een belangrijk deel van mijn leven geworden. De gezelligheid, de duikbuddy’s, de nieuwelingen, en de oude garde, maken het een hele leuke duikclub, zowel boven als onder water!

Hieronder vind je nog een aantal vragen die je mogelijk hebt!

Klik op een vraag om meer te lezen over het specifieke onderwerp. Kun je een vraag niet vinden? Mooie gelegenheid om contact met ons op te nemen!

Ik heb nog geen enkele duikervaring of brevet

Heb je nog nooit gedoken, dan begin je met de 1*-opleiding! Maar je kunt natuurlijk altijd beginnen met een proefduik. Zeker als je het best spannend vindt, en je misschien niet helemaal zeker bent of het wel wat is voor jou. Die introductieduiken doen we in het zwembad waarbij je wordt begeleidt door ervaren instructeurs en duikbegeleiders. Zo kun je in een veilige omgeving, en in je eigen tempo, ervaren hoe het is om onder water te ademen en te zweven. Bevalt het goed (en we weten uit ervaring hoe goed het kan bevallen), dan heten we je graag welkom als Amphibiaan en heb je de eerste stap naar je nieuwe avontuur gezet!

Ik heb al een brevet

Geweldig! Dan kun je sowieso mee met de verenigingsduiken. Wil je je verder ontwikkelen als duiker en heb je jouw duikbrevet bij een andere organisatie gehaald, zoals bijvoorbeeld PADI, SSI, NAUI, enzovoorts? Dan wordt je bij ons op dat niveau ingeschaald voor de opleidingen. Heb je bijvoorbeeld je SSI Open Water Diver brevet gehaald, dan kun je bij ons gewoon instappen bij de 2*-opleiding voor Advanced Open Water Diver, waar je onder andere gaat leren duiken in getijdenwater, nachtduiken gaat doen, maar ook diepe duiken tot 30 meter.
Je kunt hier de inschalingstabel bekijken. Heb je vragen naar aanleiding hiervan (of heb je überhaupt vragen), schroom dan niet om contact op te nemen met ons!

Kan ik met het duikdiploma overal ter wereld duiken?

Jazeker! We zijn aangesloten bij de NOB, een organisatie die op haar beurt weer verbonden is met CMAS, een van de oudste en meest gerespecteerde duikorganisaties ter wereld. Dit betekent dat het NOB duikbrevet die je bij ons behaalt wereldwijd erkend wordt door duikscholen en duikcentra. Je kunt dan ook overal ter wereld genieten van de mooie onderwaterwereld!

Wat kost een opleiding?

De kosten zijn verdeeld over een aantal onderdelen. We zijn een vereniging en als vereniging bieden we ook opleidingen aan onze leden aan. Je betaalt dus contributie aan onze vereniging en daarnaast betaal je het lidmaatschap van de NOB, anders kunnen we je daar niet aanmelden voor de opleiding. Verder moet er een boek met brevetregistratiekaart besteld worden. Je kunt bij ons wel een duikfles, trimvest en automatenset lenen voor een kleine bijdrage, voor de duur van de opleiding!
Voor het deel van de opleiding in het zwembad heb je zelf nog een duikbril, snorkel en zwembadvinnen nodig. Ben je een beetje kouwelijk, dan is een warm shirt of misschien een shorty (duikpak met korte armen en benen) aan te raden.
Tegen de tijd dat we het buitenwater in gaan heb je nodig: een (7mm) duikpak, duikschoenen, handschoenen, cap, buitenvinnen, kompas, duikcomputer. Zie verder hieronder: Wat heb je nodig aan spullen.

Een voorbeeldrekensommetje voor het eerste deel:

  • Lidmaatschap Amphibius €108 (voor de eerste 6 maanden, daarna 18 euro per maand)
  • Lidmaatschap NOB als je 18 jaar of ouder bent € 55,80 per jaar. Ben je jonger dan betaal je €23,90
  • Cursusboek 1* duiker €21,50
  • Brevetregistratiekaart NOB €29,50
  • Huur van de duikfles, trimvest en automatenset (voor de gehele duur van je 1* opleiding!) €80, inclusief borg
  • Samen €294.80, of €262.90 als je jonger dan 18 bent

Dit is allemaal bij benadering, maar geeft je wel een goed idee.

Wat heb je nodig aan spullen?

Eigenlijk bestaat je hele opleiding uit verschillende stadia, en dat is mooi, want je hoeft dus niet alles in een keer te regelen! Duiken is niet goedkoop, maar je hoeft ook weer niet je hele spaarpotje in één keer te plunderen. En minstens even belangrijk, tijdens de opleiding doe je ervaring op met middelen die je van ons kunt lenen. Daardoor krijg je ook een beter beeld van wat voor soort spullen je wilt aanschaffen, plus natuurlijk dat je je eigen duikervaring ontwikkelt en beter snapt wat al die verschillende duik apparatuur nou precies doet. Dan ben je ook beter in staat te kiezen uit het aanbod, want er is nogal wat. Natuurlijk kunnen wij je daarbij helpen.

Om te beginnen met de introductieduik:

  • Zwemkleding
  • Handdoek
  • Eventueel een shirt of iets dergelijks als je wat gevoeliger bent voor kou
  • Niet verplicht, wij hebben dit op voorraad, maar als je ze al hebt, zaken als snorkels, duikmaskers en vinnen. Je eigen spulletjes zijn toch het fijnst

Ga je beginnen met de opleiding? Dan starten we in het zwembad en hiervoor heb je nodig:

  • Als je nog geen duikmedische keuring hebt, in ieder geval een medische zelftest die aangeeft dat er geen aanwijzingen zijn dat je advies van een duikerarts nodig hebt. Gedurende de zwembadlessen zul je echter wel een duikmedische keuring moeten regelen. Voor je begint aan de buitenwaterlessen zul je die keuring zeker moeten hebben.
  • Duikmasker, snorkel en zwembadvinnen. Ook wel het ABC setje genoemd
  • Lood of een loodgordel. Voor de duiklessen, maar ook als je mee doet met de conditietraining
  • Ben je gevoeliger voor temperatuur, dan een duikshirt, duikshorty (duikpak met korte armen en benen), of een dun duikpak van 2/3 millimeter
  • Een duikfles, trimvest of BCD, en een ademset met dieptemeter en manometer krijg je van ons te leen
  • Een ruwe kostenindicatie voor de spulletjes is zo’n €100, of meer als je ook een shorty of duikpakje koopt

Okay, inmiddels gaat de opleiding lekker, je vaardigheden zijn al aardig gevorderd, en je bent er klaar voor om je in het buitenwater verder te ontwikkelen. Dan moet je hebben:

  • Een medische keuring om te mogen duiken. Het is natuurlijk handig om deze direct aan te vragen voor je met de opleiding begint, maar zorg in ieder geval dat je keuring in orde is voor je dure spullen aanschaft
  • Een logboek om je duiken te loggen. Zeker in het begin heel belangrijk! Het kan ook digitaal. Of beide
  • Duikvinnen met open hiel. Zwembadvinnen zijn niet sterk genoeg omdat je in volledige uitrusting best wat weerstand hebt onder water. Dan heb je ook stevigere vinnen nodig
  • Duikschoenen. Koop deze samen met je vinnen, dan weet je zeker dat ze ook op elkaar passen
  • Een duikcap om je bolletje warm te houden
  • Een duikpak. Voor Nederlands water is een 7 millimeter pak aan te raden. Ben je echt een beetje kouwelijk dan is een dubbelpak of extra onderlaag ook geen gek idee
  • Extra lood (zeker als je ook in zout water gaat duiken)
  • Een duikcomputer, duikkompas en een duiklamp kun je van ons lenen
  • Een hele ruwe kostenindicatie voor de buitenwaterspulletjes is zo’n €500, maar er is geen bovengrens. En er is ook veel te krijgen via bijvoorbeeld Marktplaats

Ben je geslaagd voor je 1* brevet? Gefeliciteerd! Je bent nu een zelfstandig duiker en de wereld ligt voor je open. Wat heb je nu nodig, naast de spullen die je al had:

  • Een duikfles
  • Een trimvest, BCD, of wing
  • Een automatenset met manometer, of met een complete duikconsole met manometer, dieptemeter en kompas
  • Een duikcomputer. Dit is dan ook je dieptemeter. Sommige kunnen ook je lucht uitlezen, en hebben een digitaal kompas
  • Een kompas, onderwater kun je niet zien waar je bent dus moet je je weg op een andere manier vinden
  • Een duiklamp, want niet alleen is het soms best wel donker, ook overdag, maar met lamp zie je veel meer, en het licht haalt de donkere kleuren mooi terug
  • Een duikmes, niet om haaien of tegenstanders van je af te houden, maar in verband met bijvoorbeeld vislijnen of netten
  • Een fluitje, om over grote afstand hoorbaar te zijn bij een calamiteit
  • Een hele ruwe kostenindicatie voor al deze spulletjes is zo’n €1000, maar ook hier is er geen bovengrens, en ook hier is veel te vinden op bijvoorbeeld Marktplaats

Verder heb je natuurlijk een enthousiaste buddy nodig, maar die zijn er genoeg binnen de vereniging. Helemaal als je lekker meeduikt met de verenigingsduiken!
Kostenindicatie: onbetaalbaar!

Moet ik medische gekeurd zijn voor een duikopleiding?

Bij de start van je duikopleiding stelt de NOB een medische “aanvangskeuring” verplicht. Duiken is een veilige sport, maar er zijn wel wat risico’s aan verbonden, onder andere omdat je te maken krijgt met perslucht en druk. Goed dus om vooraf te weten dat er geen (verborgen) gebreken zijn. De duikkeuring wordt gedaan door een medisch specialist die hiervoor opgeleid is en op basis van het resultaat krijg je ook adviezen. Heb je eventueel zaken waarvan je denkt dat die misschien van invloed kunnen zijn, laat het dan altijd weten aan de arts, die zal dan zeer zeker ook op dat gebied advies geven. Het resultaat krijg je ondertekend door de arts mee. Heb je later duikplannen in het buitenland, en heb je de keus, het resultaat kan wellicht ook in het Engels!

Heb je al wel eens een keuring gedaan (zonder herkeuringsverzoek van de duikerarts), of ben je al een gebrevetteerd duiker, dan stelt de NOB een zelftest voor alle Nederlandse duikers beschikbaar. Deze is gebaseerd op richtlijnen van de CMAS. We adviseren iedereen om deze zelftest regelmatig te herhalen. De test bestaat uit een bescheiden aantal vragen en het resultaat krijg je in pdf formaat, in zowel Nederlands als Engels. De test kan ook in het Engels gedaan worden. Klik hiervoor op de Engelse vlag, rechts bovenaan de pagina.

De kosten van de medische duikkeuring liggen rond 130-140 euro, eventueel verder onderzoek niet meegerekend, en hopelijk is dat ook helemaal niet nodig.
Dit betreft een medisch sportadvies en mogelijk wordt dit vergoed door je zorgverzekering! Handig om even uit te zoeken voor je je keuring aanvraagt.

Hou er rekening mee dat als je een afspraak maakt, er toch enige weken overheen kunnen gaan voor je aan de beurt bent. Ook kan het zijn dat de keuringsarts een extra onderzoek wil (conditietest bijvoorbeeld) om een goed beeld te krijgen, en zo lang die niet is geweest krijg je nog geen goedkeuring.

Overigens, vanuit privacy oogpunt hoef je geen gegevens te delen met ons, maar we willen uiteraard wel weten hoe het met je is en of we, liefst wel natuurlijk, ook gewoon door kunnen gaan met de opleiding. De informatie die je met ons deelt met ons wordt nergens opgeslagen, maar is puur om met je te kunnen overleggen hoe nu verder.

Heb je vragen? Stel ze gerust. We weten veel, maar niet alles. Wel kunnen we op zijn minst met je meedenken.