Wil je een introductieduik maken? Dat kan!
Prachtige onderwaterlandschappen beleven. Scholen vissen en kleurige koralen bewonderen. In Zeeland genieten van sepia’s en pijlinktvissen die eieren afzetten. Rustig onderwater ademhalen zonder naar boven te moeten voor lucht. Gewichtloos zweven. Even helemaal zen worden in een compleet andere wereld. Het begint met een proefduik! Je hoeft hiervoor niet naar exotische oorden. Je kan bij onze duikvereniging een proefduik doen in Zwembad de Blinkerd in Scheveningen voor je aan je open water brevet begint. Handig als je in Den Haag of omgeving woont.
Ben je benieuwd hoe het is om te duiken? Heb je de mooie beelden van een onderwaterdocumentaire gezien, of ben je geïnspireerd door de films van Jacques Cousteau? Heb je op vakantie bij het snorkelen gezien hoe mensen met duikuitrusting rustig onderwater konden blijven? Is het misschien een hele tijd geleden dat je hebt gedoken en denk je er aan het weer op te pakken?
Dan hebben we goed nieuws! Je kunt bij ons vrijblijvend een proefduik maken als je nog niet helemaal zeker bent. De eerste keer onderwater kan natuurlijk best spannend zijn, maar je gaat de introductieduik doen in het zwembad, een veilige omgeving. Je wordt goed begeleid door een ervaren instructeur of duikbegeleider die je stap voor stap meeneemt onder water, in jouw tempo.
Een proefduik kost €15. Dat is inclusief het gebruik van onze duikspullen. Besluit je na de introductieduik om lid te worden, dan gaan deze kosten weer van het inschrijfgeld af en heb je de proefduik dus eigenlijk gratis gekregen. De beslissing om lid te worden hoef je, in al je enthousiasme, nog niet direct na je eerste introductieduik te nemen, je mag alles gerust even laten bezinken.
Wat moet je meenemen naar de proefduik?
Je hebt geen duikspullen! Hoe moet dat nu? Nou, geen probleem, wij hebben alles wat nodig is. Wat moet je wel zelf meenemen?
Hoe ziet zo’n introductieduik er ongeveer uit?
Alles wordt netjes besproken voor je daadwerkelijk het water in gaat, maar ja, als je het nog nooit gedaan hebt, en je vindt het spannend, dan is het prettig om een goed idee te hebben. Hieronder staat in grote lijnen beschreven wat je kunt verwachten. Snap je iets niet, of heb je ergens vragen over, schrijf ze op zodat je ze niet vergeet en stel ze tijdens het introductiegesprek!
Maak kennis met onze instructeurs en duikbegeleiders
Kom je voor een introductieduik? Dan zijn dit misschien de mensen die jou begeleiden op je eerste onderwateravontuur!
Maryse
DUIkInstructeur
Het duiken is mij met de paplepel ingegoten, maar ik kom dan ook een echte duikfamilie! Ik ben begonnen met duiken toen ik 12 was en op mijn 18e werd ik, samen met een vriend, de jongste instructeur bij de NOB.
Na 28 jaar duiken, in binnen- en buitenland, en bij verschillende verenigingen, geniet ik nog steeds met veel plezier van duiken in Nederland. Het water kan soms koud zijn, en het zicht is wel eens wat minder dan in het buitenland, maar het onderwaterleven doet wat mij betreft nog steeds niet onder aan bijvoorbeeld Egypte.
In 2010 ben ik lid geworden van Amphibius en ik duik hier nog steeds met veel plezier. Binnen de vereniging heb ik zelfs mijn man opgedoken, en we hebben nu twee prachtige kinderen samen!
Binnen Amphibius ben ik hoofdtrainer geweest, en later ook secretaris, en het is dan ook echt mijn club geworden. Wat mij betreft blijf ik nog jaren samen met alle gezellige mede-Amphibianen duiken!
Michael
hoofdtrainer & DUIKBEGELEIDER
Ik ben eind 2014 lid geworden. Voor de zomer van 2015 had ik mijn 1* duikbrevet gehaald, en na de zomer ook mijn 2* brevet.
Mijn eerste duik heb ik in Griekenland gemaakt, in 1997, geloof ik, en dat was een fantastische ervaring. Toch heeft het (helaas) nog jaren geduurd voor de tweede duik kwam. Nu zijn we ruim 300 mooie duiken verder, en ook een aantal duikbrevetten. Met elk duikbrevet leer je nieuwe skills, krijg je nieuwe kennis en kunde, en daarmee ook meer vertrouwen en meer vrijheden. Nergens voel je je zo vrij als wanneer je gewichtloos onder water zweeft.
Inmiddels ben ik NOB Duikbegeleider, en wie weet binnenkort ook instructeur, want ik vind het geweldig om anderen te helpen hun duikvaardigheden te verbeteren.
Amphibius is een belangrijk deel van mijn leven geworden. De gezelligheid, de duikbuddy’s, de nieuwelingen, en de oude garde, maken het een hele leuke duikclub, zowel boven als onder water!
Mark
VOORZITTER & DUIKINSTRUCTEUR
Tijdens een “strandvakantie” naar Egypte heb ik in een opwelling mijn open water brevet gehaald. Het was een prachtige kennismaking met het onderwaterleven van de Rode Zee en was helemaal enthousiast. Dit wilde ik vaker doen! Ik wist dat er in Nederland ook veel gedoken werd, en ben direct op zoek gegaan naar een duikvereniging in Den Haag. Zo kwam ik terecht bij Amphibius in Scheveningen. Daar ben ik nu alweer 23 jaar lid en duiken doe ik nog steeds, in het buitenland én in Nederland.
In Nederland duik ik het liefst in zout water, in Zeeland. Of het nou opleidingsduiken of funduiken zijn, het is altijd fijn om in het water te liggen en weer nieuwe dingen te ontdekken. Zo zag ik mijn eerste zeepaardje in de Oosterschelde en niet in tropisch water. Dat zou je toch niet zo snel verwachten.
Het leuke van duiken is dat je altijd naar nieuwe plekken kan gaan om je hoofd onder water te steken, en dat je dus altijd weer nieuwe dingen ziet. Het is dus een hobby die nooit verveeld.
Hoe zit het medisch? Is duiken gevaarlijk?
Je kent het waarschijnlijk wel. Als je naar de bodem van het zwembad duikt, krijg je last van je oren. De druk van het water op je trommelvlies wordt steeds groter naarmate je dieper gaat, en dat voel je. Die druk moeten we dus compenseren en dat doen we door onze oren te klaren. Andersom is het ook zo dat als je op diepte perslucht inademt en je zwemt naar boven, dan neemt de druk af, en zal de lucht die je hebt ingeademd gaan uitzetten. Daar is een simpele oplossing voor: gewoon doorademen. Hierover, en over andere zaken, gaan we het uitgebreid hebben. We willen immers dat je een mooie ervaring krijgt waarbij je je veilig en prettig voelt. Als je het allemaal goed snapt, dan ondertekenen we het controle formulier, zoals hieronder benoemt. Ben je onder de 18, dan zal een van je ouders of een verzorger ook moeten tekenen. Hoe het verder zit met de gezondheid lees je hieronder.
Duiken is dan misschien een risicosport, maar desondanks is het veilig, zolang we netjes wat regels en procedures volgen. Maar die zijn gelukkig niet zo moeilijk. Je moet wel fit genoeg zijn om te kunnen zwemmen. Kost het ook weinig tot geen moeite om een paar banen te zwemmen, dan verwachten we geen problemen. Maar het gaat wel om je eigen gezondheid, en ook bij de introductieduik in het zwembad krijg je te maken met perslucht en druk, zoals eerder genoemd. Onder andere hiervoor heeft de Nederlandse Onderwatersport Bond een zelfcheck beschikbaar gesteld. Deze vind je hier.
De zelfcheck is gebaseerd op richtlijnen van de CMAS. Vul deze in en neem deze mee naar de proefduik. Lukt het niet, dan kun je die ook invullen met onze hulp.
Voor de introductieduik nemen we ook een ander formulier door waarin wat meer uitleg en aandachtspunten staan. Daarin staan veiligheidsregels benoemd die we goed doornemen, inclusief het belang van doorademen in verband met perslucht en druk. Maar bijvoorbeeld ook welke handsignalen we gebruiken. Onder water kun je wel praten, maar niemand zal je kunnen verstaan. We gebruiken dan ook handsignalen om duidelijk te maken wat we willen, waar we heen gaan, om te weten hoe jij je voelt, enzovoorts.
En natuurlijk leggen we uit hoe je je oren kunt klaren zodat je geen last krijgt van de druk. Ook kan het gebeuren dat er een beetje water in je duikbril loopt, en leren we je hoe je dat water weer uit je duikbril kunt krijgen, gewoon, onder water.
Zit je inmiddels te popelen?
Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Of heb je juist meer vragen? Laat maar weten.