Spelletjesavond onder water

Leuk! Dacht ik, spelletjes doen onder water! En ik toog met mijn complete duikuitrusting enthousiast naar het zwembad. Daar aangekomen stond ik enigszins voor schut. Want nee, het was niet de bedoeling om met mijn flesje naar beneden te gaan, maar met het beetje lucht wat er in mijn longen zat. Slik, dacht ik, daar ben ik dus nog niet zo goed in..

Nog steeds enthousiast, maar met enige mentale aanpassing stortte ik mij op de spelletjes, goed georganiseerd door een aantal van onze instructeurs.

Bij het eerste spelletje ging het nog goed met mijn fysieke gesteldheid. Erg leuk bedacht vond ik; twee bakjes met bouten en moeren, maar dan wel in een stuk of vier verschillende maten. Deze werden in het water gekiept en de bedoeling was om met het beetje lucht in onze longen zo veel mogelijk bouten en moeren op elkaar te schroeven.

So far, so good.

Maar toen het volgende spelletje; met gewichten ter hand genomen moest ik onder water weer met het beetje lucht in mijn longen naar een duikfles lopen die op de bodem van het zwembad lag. Hopend daar op tijd aan te komen om de zuurstof in mijn lichaam aan te vullen die al vrij snel verdwenen was. Voor mijn gevoel dan… Ik vond dit geen spelletje, maar eerder een beproeving! Ik zag echter mijn groepsgenoten sierlijk over de bodem hupsen alsof het niets was. Dat deed toch iets met mijn onderwater-zelfbeeld.

De beproeving was nog niet geweken. Daar was de alom gevreesde oefening; twee ballen geregen aan een touw aan de bodem. De bedoeling is om het touw los te knopen, één bal bij je te houden, het touw weer vast te knopen, het touw weer losknopen, de bal die je bij je hebt er weer aanrijgen en het touw weer vastknopen. En dat alles, jawel, met het beetje lucht wat je in je longen hebt. Bovendien hebben deze ballen de sterke neiging om snel en met zo veel mogelijk kracht naar boven te willen. Kansloos was ik. Maar… ik zal niet rusten tot het mij het ook lukt!

En als laatste het ogenschijnlijk onschuldige spelletje, vier-op-een-rij onder water. Omstebeurt met je pingpongballetje naar de bodem om deze in een omgekeerd vier-op-een-rij object te plaatsen net zo lang tot er een winnaar is. En toen waren mijn lijf en longen op en leeg.

Wat heb ik hier van geleerd? Onderschat nooit de activiteiten georganiseerd door deze kanjers, ook niet als het spelletjesavond heet.