Duikers en auto's op de parkeerplaats bij duikstek Kerkweg in Den Osse

Eerste paasdag is voor sommigen misschien wat vroeg in het jaar om te gaan duiken. Hoewel de temperatuur van de lucht al wat prettiger aan het worden is, of minder onprettig, loopt het water een beetje achter. Moderne pakken zijn hartstikke goed en houden je prima warm, maar in deze tijd van het jaar duurt dat niet zo heel erg lang. Omdat het dus ook niet heel waarschijnlijk is dat er een tweede duik gaat volgen, kunnen we dus wat later op pad. Lekker uitslapen dus!

Als ’s morgens de gordijnen open gaan wordt het niet veel lichter. Buiten is het zwaar bewolkt en regen klettert lekker omlaag. Nat worden we toch, maar het zou toch wel leuk zijn als je na de duik lekker droog, en liefst ook een beetje warm, kunt omkleden. Maar goed, het weer laat zich niet dwingen.

We hebben afgesproken bij duikstek de Kerkweg in Den Osse. En dat blijkt nog best een flinke reis. Al tijden wordt er gewerkt aan wegen, tunnels en bruggen in en op de route van en naar Zeeland. Dan is die brug dicht, en dan die tunnel, etcetera. Vandaag komt daar nog een tunnel op de A4 bij, met als gevolg dat de rit vanuit Scheveningen naar Den Osse een goeie anderhalf uur duurt. Een kwartier tot twintig minuten langer dan normaal.

Bij aankomst wordt het echter steeds lichter, en breekt de zon zelfs door. Hoewel er een fris windje staat is het in het zonnetje toch wel lekker! Het is even wachten tot iedereen er is. De parkeerplaats is half vol. Voor deze duikstek is dat rustig te noemen. Over een paar weken is de parkeerplaats al vroeg op de dag van voor tot achter vol.

Oesterbanken tussen rood wier in groen water
Duikcursist met de duikinstructeur aan het begin van de opleidingsduik vlak boven de bodem

We gaan vandaag duiken met een iemand die voor het eerst het buitenwater in gaat. En een duiker die enige tijd niet gedoken heeft. En die eerste is een beetje nerveus. Zo’n eerste buitenduik is ook heel wat. Je gaat naar een vreemde omgeving en je hebt nog geen idee wat te verwachten. Vervolgens heb je allerlei spullen voor het buitenwater waar je nog niet allemaal mee bekend bent. En het water is natuurlijk niet zo mooi licht, helder en warm als in het zwembad.
Maar je wordt goed begeleidt. En er wordt niks anders van je verwacht dan gewoon lekker duiken zo’n eerst keer, zonder oefeningen. Gewoon, wennen aan het buitenwater. Dat is al oefening genoeg.

Duiker in een blauw pak zweeft relaxed boven een stoffige bodem
Duikcursist naast de duikinstructeur schijnt met een lamp in de richting van de fotocamera
Duiker ademt veel bellen uit tijdens de duik
Duikinstructeur geeft een okay-teken naar de camera

Maar ondanks de spanning wordt het een leuke duik! Ondanks dat het allemaal ene beetje onwennig gaat, en blijkt je trim in volledige uitrusting net weer even anders dan in je zwembaduitrusting. Er zijn zoveel indrukken dat de temperatuur niet echt indruk maakt, al is die ‘al’ 10 graden. En onderwater is meer te zien dan je dacht! Heel veel krabben natuurlijk, maar ook kreeften. En mossels, oesters, en wieren. Rood, oranje, groen, eigenlijk kom je ogen te kort. En die lamp is handig want het is best wat donker. Met die lamp kun je prima zien, maar die haalt ook de kleuren weer een heel stuk op! Zo kun je ook mooi genieten van de zeedahlia. Dat is een flinke zeeanemoon. Ze zijn er in verschillende kleuren, maar deze is roze-roodachtig.

Een prachtige grote wit-roze zeedahlia op de bodem in helder, licht water

Na zo’n veertig minuten, als de kou inmiddels toch voelbaar wordt, is het tijd om het water uit te gaan. Dus lekker omkleden, nog net in het zonnetje! Straks komt er weer een regenbui aan. Maar dan zitten we al aan een drankje en een broodje kroket. En wordt er enthousiast verteld hoe alles beleefd is. Hartstikke mooi!

Duikers passeren een van de rijkbegroeide reefballs die veel te vinden zijn onderwater bij duikstek Kerkweg

Op naar de volgende duik(en)!