De jaarlijkse nettentraining wordt altijd enthousiast verwelkomt door de leden van onze duikvereniging.
De nettentraining is dan ook een van de jaarlijkse hoogtepunten binnen de duikvereniging, naast bijvoorbeeld de regelmatig terugkerende SMB training. Een geweldige duikworkshop die behalve hartstikke leuk ook enorm nuttig is. Als duiker kom je in wateren waar ook gevist wordt, en kom je in de nabijheid van diverse soorten visnetten. Van kleine fuiken, tot hele wanden vol gaas, tot enorme gevallen waar je als duiker niet alleen aan vast kan komen te zitten, maar waar je zelfs in past. Oei! Dat soort situaties kunnen we dus mooi nabootsen in het zwembad, in een gecontroleerde, veilige en helder verlichte omgeving. Zo kun je als duiker jezelf bewust in ‘moeilijkheden’ brengen, en weer proberen los te komen.
Hoe zit dit in de praktijk? In het zwembad breng je jezelf bewust in een ‘ongelukkige’ positie, en weet je dus bij voorbaat al dat je vast zit. Nu klinkt het volgende misschien raar, maar in de praktijk heb je waarschijnlijk niet eens door dat je vastzit. Zeker niet zo snel. Eerst merk je dat je wat moeizamer vooruit komt, het net geeft immers een beetje mee. Maar na een paar vinslagen is de rek er wel uit en heb je echt wel door dat er meer aan de hand is. Alarmeer je buddy direct! Natuurlijk ben je zelf prima in staat om los te komen, maar wat als het niet lukt, en je buddy inmiddels uit het zicht verdwenen is? Zeker in stromend of getijdenwater kan dat redelijk snel gebeuren. Trek dus gewoon meteen de aandacht van je buddy en ga dan proberen om los te komen. Hetzelfde als je door slecht zicht ongemerkt een fuik of net binnen bent gezwommen. Eerst zorgen dat je buddy op de hoogte is. Dan de rest. Ben je zo los? Nou, mooi toch. Lekker verder genieten. Lukt het niet, dan kan je buddy je helpen. Ook mooi toch. En lekker verder genieten.
Dat vast komen te zitten gebeurt toch vrij vlotjes. We zijn lang niet zo gestroomlijnd als vissen. Er hangt nogal wat spul aan en om ons lijf. En alles wat uitsteekt bij een duiker, van flessenkranen, tot vinbandjes, tot messen, kan ergens achter blijven haken. Dat geeft het belang aan van stroomlijnen van de uitrusting. Kijk bij een drukke duikstek eens rond, en je ziet af en toe kerstbomen langs komen waar van alles en nog wat uitsteekt. Sommige zaken kun je gewoon anders binnen je uitrusting plaatsen, maar misschien is het ook de moeite waard om eens een korter slangetje te gebruiken. Goed stroomlijnen van je duikuitrusting is niet alleen veiliger, maar geeft ook minder weerstand onder water, en dat is dubbel fijn. Er is niet alleen minder kans om verstrikt te raken, minder weerstand betekent ook minder inspanning om te bewegen, en dus minder luchtverbruik. Dit is iets wat mooi meegenomen kan worden in de buddycheck. En onderweg let je natuurlijk ook op bungelende onderdelen bij jezelf en bij je buddy.
Maar voorkomen is niet altijd even succesvol. En dus oefenen we noodsituaties. Veiligheid is immers een van de hoogste prioriteiten in de duiksport. Nettentraining speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid door duikers voor te bereiden op mogelijke verstrikkingen. En daar komen aardig wat zaken bij kijken. Kennis, ervaring, maar ook ontwikkel je duikvaardigheden die van (levens)belang zijn. Duikvaardigheden zijn als een Zwitsers zakmes. Hoe meer vaardigheden je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt en hoe beter je kansen worden. Goed uitgetrimd blijven zorgt ervoor dat je niet onbedoeld daalt en stijgt, met de kans dat je nog vaster komt te zitten. Maar dat vereist skills, en kalmte, en dus oefening
Keep calm and breathe.
Stop, Adem, Denk, Doe. Dit is vast niet de eerste keer dat je dat leest. Heb je door dat er iets niet klopt, stop dan met wat je aan het doen bent. Adem. Lucht brengt leven, maar ook kalmte en rust en die heb je nodig. Rustig doorademen zorgt ervoor dat je netjes uitgetrimd blijft. En dat je na kan denken. Wat is er aan de hand? Denk, analyseer. Neem een beslissing wat te doen, en doe dat dan ook. Blijf je kalm, dan heb je keuzes. En mooi dat de ervaring in het zwembad je daarbij helpt!
Misschien ben je vast komen te zitten door vooruit in een net of fuik te zwemmen, en is het de truc alleen maar om ‘gewoon’ dezelfde weg weer achteruit te zwemmen. Maar dan moet je die vaardigheid wel hebben. Het kan ook zijn dat je achteruit zwemt en voelt dat je toch vast zit. Waarschijnlijk aan de kraan, en die zit achter je hoofd waar je misschien net niet bij kunt. Tenzij je je vest wat losser maakt en met een hand onder de fles naar voren duwt, om vervolgens met je andere hand te voelen wat er vast zit, en misschien kun je dat wel losmaken. Dat is een inspanning waar je geheid sneller van gaat ademen. Dan is het zaak om nog steeds je trim te houden.
Kom je nog steeds niet los, dan is je vest uitrekken misschien wel noodzakelijk. Heb je dit nog nooit geoefend, dan kan je hier aardig de mist mee ingaan. Met geïntegreerde loodpockets in je trimvest ben je in een keer je noodzakelijke gewicht kwijt die je beneden houdt, en is er kans dat je onbedoeld en ongewild naar boven gaat. Los daarvan, zodra je je vest uitdoet, is er kans dat de ademautomaat uit je mond getrokken wordt. Stijg je dan ook nog op doordat je lood opeens weg is, dan wordt het, afhankelijk van de diepte waar je zat, een lange weg parelen. Parelen, zachtjes lucht uitblazen, om de luchtweg open te houden en te voorkomen dat er overdruk in de longen ontstaat doordat de lucht uitzet als je opstijgt.
En als je die set eenmaal uit hebt, hoe hou je die vast? Je kunt hem samengevouwen voor je houden, zodat je door een smalle opening kan. Je kunt hem ook ondersteboven aantrekken, met de fles op je buik in plaats van op je rug, zodat je een van de meest beruchte onderdelen, de kraan, in de gaten kan houden en weg van het net. Zo’n duikset uittrekken, vasthouden op verschillende manieren, en weer aantrekken, en dat alles zwevend in het water, is een fantastische trimoefening om te doen, juist in een gecontroleerde omgeving.
Zit je met je vinnen vast, dan is een beetje lenigheid handig. Moet je beide vinnen uitrekken, dan merk je dat je direct een stuk balans en drijfvermogen kwijt bent. Die vinnen gebruik je best veel. Niet alleen om je voor (en achteruit) te bewegen. Je gebruikt ze om je in balans te houden. Je gebruikt ze misschien zelfs, bewust en onbewust, om je trim te corrigeren. Zonder vinnen lukt dat niet meer, en kom je misschien opeens achter dat je aan de achterkant topzwaar was en moet je nu behoorlijk zwemmen met de benen om je trim te houden. En dan ook nog proberen je vinnen los te krijgen, en weer aan. In een gecontroleerde trim.
Kun je echt geen kant op, dan kun je nog proberen om jezelf los te snijden met een mes, schaartje, of een lijnensnijder. Die laatste twee heb je speciaal voor duikers, en zijn redelijk eenvoudig te gebruiken. Ze zijn vaak zelfs makkelijker om je mee los te snijden dan met een mes. Maar waar heb je die ook alweer gelaten in je uitrusting? En als je hem nodig hebt, kun je er dan wel bij? Die logische plek die je bedacht had, kan in een noodsituatie misschien helemaal niet zo logisch zijn. Dat zijn natuurlijk ook zaken die je kunt uitproberen tijdens de nettentraining. Niet dat je perse netten of lijnen kapot moet snijden, want die zijn nog nodig voor volgende trainingen.
En dan hebben we het nog niet gehad over je belangrijkste hulpmiddel: je buddy! Die kan je misschien sneller en eenvoudiger helpen dan jij. Is er geen snelle oplossing, dan moet je het hebben van samenwerking, en die gaat weer een stuk prettiger met goede communicatie. En ook hier geldt dat als je dit oefent, je vanzelf leert welke handgebaren handig zijn om te snappen. Hoe vertel je iemand om gewoon rustig te blijven hangen, of om achteruit te zwemmen, of de uitrusting uit doen? Of misschien moet je de uitrusting achter laten en samen op een enkele set naar boven. En weer naar beneden om je setje weer op te halen.
Kortom, zo’n nettentraining is dus een mooie gelegenheid om al die zaken eens uit te proberen. Het was dan ook geweldig om te zien hoe iedereen eigenlijk alles voor elkaar kreeg. Zelfs de nieuwe 1* in opleiding, die net voor de derde keer in het zwembad lag, heeft een fantastische ervaring opgedaan en de trim skills een enorme boost gegeven.
Zoals altijd werd ook deze nettentraining weer met veel enthousiasme en heel veel plezier gedaan door de leden van onze duikclub. En dat plezier en enthousiasme werkte door in een hele gezellige naborrel!